Днес разнообразието от цветове при PVC и алуминиевите дограми е по-голямо от всякога. В далечното минало остана периода когато всичко освен белия цвят се смяташе за екзотика. Много популярни са PVC профилите имитиращи дърво, както и тези в тъмни цветове – сиво, черно, тъмно синьо. Ако ви предстои смяна на дограмата и не знаете как да изберете цвета й, ето 5 ценни съвета.

1. Съобразете се с цвета на стените.

Най-близкото нещо до новата ви дограма ще бъде стената около нея. За това и цветът на дограмата трябва да се комбинира добре с този на стената. Бялата дограма ще седи добре на всяка стена, и обратното – ако стената е бяла може да сложите почти всеки цвят дограма. Ако стената е в много тъмен цвят изберете дограма в пастелен и неутрален тон – бежово, кремаво или подобен. Ако на такава тъмна стена сложите бяла дограма контрастът ще бъде твърде силен. Ако стената е в ярък, крещящ цвят, дървените шарки на дограмата биха седяли ужасяващо – в този случай бялото е по-удачен вариант. Ако държите на дограмата в дървесни шарки – тя се комбинира най-добре с меси, пастелни тонове на стената като шампанско, крема, нюанси на оранжево и праскова.

2. Съобразете се със сградата.

Естествено, трябва да съобразите цветът на дограмата и с този на фасадата. Правилата са същите като при интериора. Ако не живеете в къща, и прозорецът ви гледа към улицата е добре да се съобразите и с цветовете на дограмата на останалите жилища в сградата. Ако сложите дограма в различен цвят ще нарушите хармоничния облик на сградата. Това не е такъв проблем ако прозорецът ви гледа към вътрешен двор.

3. Вкусовете се сменят по-често от дограмата

Когато избирате цветът на дограмата си не забравяйте, че тази дограма ще седи в дома ви десетилетия. Това, което е на мода и ви харесва днес, може да не ви харесва след 5 години. За това залагайте на по-традиционни цветове, които винаги са харесвани.

4. Почистване

Някои цветове не търпят въобще мръсотия и всяко запрашване веднага си проличава.

5. Бялото е вечно

И все пак бялото е вечната класика. Дори и да смените мебелите или боядисате стената, бялото пак ще седи добре и с новите цветове. За това и най-предпочитаният цвят при дограмата си остава белият.