Когато правите избора на своите нови прозорци е добре да сте наясно и с тяхната екологичност. Като цяло повечето профили на пазара подлежат на рециклиране, но степента на усвояване при това рециклиране варира значително.

Алуминиевите профили са по-екологичния избор. Това е така, защото алуминият се усвоява на 100%, което ги прави напълно рециклируеми. Не само това, но остатъчната стойност на самият материал е висока, което означава, че ако един ден решите да сменяте алуминиевата си дограма не просто можете да я рециклирате, но и ще получите пари за нея.

Съвременните ПВЦ профили също подлежат на рециклиране, като при най-модерните системи отпадъците са под 1%. Някои от профилите от по-нисък клас обаче имат по-нисък коефициент но уползотворяване, така че ако желаете да направите „зелен избор“ и да изберете най-екологичната дограма трябва да изискате конкретната информация от търговеца.

С напредването на технологиите също така започва и употребата на рециклирано uPVC в самото производство на ПВЦ профилите. Не е далеч денят, в който масово ще използваме дограма, произведена от 100% рециклирано ПВЦ и подлежаща на рециклиране отново след края на естествения й живот.

На този етап обаче този материал не показва нужните качества и Боал не предлага дограма с профили от рециклирано ПВЦ.