Много хора след като сменят старата си дограмата с нова от ПВЦ или алуминий се сблъскват с нов проблем – конденз. Стъклата се „запотвят“, като понякога кондензът е толкова интензивен, че водата започва да се стича надолу по стъклото като водопад. Наличието на конденц е предпоставка за развитието на мухъл, за гниене и появата на ръжда.

Преди всичко нека обясним какво е това „конденз“. Кондензацията се случва там, където има рязка температурна граница и висока влажност откъм топлата страна. Това, което се случва, е че топлият въздух се охлажда рязко, а както знаем при падане на температура пада и количеството влажност, което въздухът може да задържи. Така част от водата се връща в течно състояние.

При стара дограма без стъклопакет и без плътно затваряне има свободно движение на въздуха и по-голяма топлопропускливост. Така, температурната граница не е толкова рязка, а и въздухът се движи свободно между двете страни и влажността се коригира по естествен път.

С модерната ПВЦ или алуминиева дограма със стъклопакет обаче е различно. Дограмата се затваря плътно и движение на въздух между вън и вътре няма. Стъклопакетът пък е много добър изолатор и температурната разлика между отвън и вътре става по-голяма. Съчетани, двата фактора водят до конденз по стъклата.

Как да се справим с конденза по прозорците?

Решението е само едно – проветрение. Ако проветрявате редовно не само ще се радвате на по-чист въздух, но и ще държите влажността му на по-ниски нива. Кондензът по прозореца е сигурен признак, че стаята се нуждае от проветряване. Проветрявайте жилището си два пъти дневно. Проветряването трябва да се извършва чрез широко отворен прозорец за 4-5 минути. Изключвайте радиаторите през това време, защото в противен случай термостатните винтили ще включат на максимална мощност.