Новата дограма е току що монтирана, но по време на монтажа е изцапана с вар, боя или други строителни материали? Или пък старата дограма е натрупала много мръсотия и се чудите как да я почистите?

PVC дограмата е сравнително лесна за почистване. При монтажа тя е облепена със специално защитно фолио – премахнете го веднага след това, защото с времето то ще става все по-трудно за отлепяне. Почистването на самите ПВЦ профили след това може да стане с различни препарати. Ако има твърди остатъци от строителни материали ги остранете внимателно с шпакличка или друг подобен инструмент, като внимавате да не драскате покритието. След това може да използвате специален препарат за PVC прозороци, или пък препарат за почистване на стъкла.

Важно е да не използвате абразивни препарати, които могат да нарушат цялостта на профилите. Когато използвате препарат за пръв път може да тествате върху някоя част, която по принцип не се вижда свободно, за да сте сигурни, че препаратът не уврежда PVC дограмата.

Гумените уплътнения се нуждаят от специална грижа. Тях не обработвайте с препарати, тъй като някои от тях може да доведат до разяждане на гумата. Веднъж годишно ги обработвайте ссъс силиконова смазка или вазелин, който ще ги защити от атмосферните влияния.

От годишна поддръжка се нуждаят и механизмите. При тях е достатъчно да капнете няколко капки масло за битови нужди. Така ще избегнете неприятното скърцане, което може да се появи с годините.

За почистване на алуминиева дограма прочетете тук.